Iohannis i-a cerut demisia lui Dăncilă. Ce urmează? Fost șef CCR: „Solicitarea președintelui are doar un caracter moral. Fiecare va deconta politic lucrurile acestea”

Iohannis i-a cerut demisia lui Dăncilă. Ce urmează? Fost șef CCR: „Solicitarea președintelui are doar un caracter moral. Fiecare va deconta politic lucrurile acestea
Publicat: 27/04/2018, 19:07

„Prim-ministru este o persoană propusă de un partid politic, acceptată de președinte și președintele desemnează pentru a forma guvernul. Persoana respectivă are la dispoziție 10 zile pentru a forma guvernul și programul de guvernare după care se prezintă în Parlament și i acordă sau nu votul de încredere. După ce Parlamentul acordă votul de încredere se duce din nou la președinte care, depune jurământul și apoi președintele numește primul-ministru și guvernul în baza acordată de Parlament. Procedura inversă nu există. Nu este prevăzută în actuala Constituție din 2003 încoace. Președintele nu îl poate revoca pe primul-ministru, care poate fi demis prin moțiune de cenzură de Parlament. În situația dată, primul ministru are două variante să accepte cererea președintelui să-și dea demisia, dar nu poate fi obligată sau să nu accepte și să-și vadă de treabă în continuare. Cererea președintelui are doar un caracter moral sau creează o problemă politică. În funcție de modul cum se va rezolva această problemă fiecare va deconta politic lucrurile acestea. Altă sancțiune nu există decât una politică. Poporul va fi chemat din nou la urne și va ține seama sau nu de acest eveniment”, a declarat, pentru MEDIAFAX, fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean.

Fost judecător CCR spune că în Constituție este reglementat clar că președintele este cel care semnează tratatele internaționale ale României și a mai existat un caz similar in 2012, CCR stabilind atunci că președintele reprezintă statul român în relațiile internaționale.

„În ceea ce privește politica externă, lucrurile sunt destul de clar reglementate în Constituție președintele este cel care semnează tratatele internaționale ale României dar tratatele, desigur să negociază de către Guvern și apoi se supun validării Parlamentului. Din această perspectivă președintele este cel care stabilește înființarea misiunilor diplomatice, a rangului misiunilor diplomatice și îi numește pe ambasadori. În primele două situații face singur lucrul acesta, iar în a treia situație, la numirea ambasadorilor trebuie semnătura Guvernului, a primul-ministru. În practica Curții Constituționale a fost o situație în 2012 când atât președintele cât și primul ministru au considerat fiecare că el trebui să reprezinte România la ședințele Consiliului European și s-au adresat Curții Constituționale. A fost un conflict juridic de natură constituțională și Curtea a hotărât că președintele reprezintă statul român în relațiile internaționale, el este cel care merge la ședințele Consiliului European. Primul-ministru poate să o facă doar în baza unui mandat dat de președinte” a mai explicat Augustin Zegrean.

Întrebat ce sorți de izbândă ar avea președintele României, Klaus Iohannis dacă ar sesiza Curtea Constituțională a României legat de adoptarea memorandumului pentru mutarea ambasadei Israelului de la Tel-Aviv la Ierusalim, fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean susține că memorandumul nu ar avea o valoare juridică semnificativă.

„Eu nu știu ce valoare juridică are acest memorandum. Nu înseamnă că, dacă s-a adoptat un memorandum, s-a și hotărât mutarea ambasadei României de la Tel-Aviv pe la Ierusalim. Acest memorandum poate să aibă și caracterul unui act începător, de declanșare a procedurii, dar lucrul acesta trebuie negociat. Politica este arta negocierii și compromisului. Aceste lucruri ar trebui negociate și discutate mai ales având în vedere că președintele este cel care are primul cuvânt de spus în problema aceasta, este cel care decide în problema aceasta. (…) Dacă s-ar aprecia că primul-ministru a îndeplinit un act care aparține președintelui sigur că ar fi declarat conflict și atunci fiecare parte implicată trebuie să își revizuiască atitudinea și să respecte Constituția” a mai pus fostul președinte CCR.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Postul Crăciunului, încercare grea pentru români. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din țară
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună